Mire figyeljünk műanyag ablak beépítése során?

 

Itt nem arra vállalkozunk, hogy bárkit is megtanítsunk műanyag ablakot beépíteni – az egy külön szakma- , hanem a megrendelők, vásárlók figyelmét szeretnénk felhívni olyan lényeges „apróságokra”, mely alapján el tudják dönteni, le lehet mérni, hogy az adott szakember mennyire van tisztában az ablakbeépítés apró finomságaival.

műanyag ablak beépítés

Nézzük lépésenkét, melyik ablaképítési fázisban mit kell szem előtt tartani. Nem véletlen indul a számozás „-” jellele, hisz néhány dolgot már a beépítés előtt tisztázni kell.

Műanyag ablak beépítése -1. lépés

Milyen árnyékolónk lesz majd? Ezt a kérdést itt el kell dönteni, mert ez gyakran együtt jár az ablakok méretének, és beépítési helyének pontos meghatározásával. Rejtett redőny? Szigetelés alá kerülő redőnytok? Külső homlokzatra utólag felszerelhető redőny? Esetleg belső árnyékolást tervezünk? És ne feledkezzünk el a szúnyogokról sem:) Árnyékolási lehetőségekről, szúnyoghálók típusairól bővebben itt olvashat.

Műanyag ablak beépítése – 0. lépés

A műanyag ablak méretének pontos meghatározása

Új építésnél, nagyobb bontásnál előfordul, hogy a csupasz ablakkávát mérte le az „ablakos” amikor méretet vett, majd jönnek a kőművesek vakolni, és itt-ott kicsit vastagabban húzzák a vakolatot, miközben már az élvédőket is felragasztották. Így mikor az ablakos szakember visszatér a méretre gyártott ablakkal, azzal szembesül, hogy nem passzol a méret, nem fér be az ablak a helyére. Ekkor jön a felesleges bontás, és az újravakolás.
Célszerű betartani a kivitelezési fázisokat, vagy ha időszűkében vagyunk, akkor az egymás mellett dolgozó szakemberek figyelmét felhívni a nagyobb odafigyelésre.

Mint megrendelő elmondtuk-e az méretet vető szakembernek, ha valamelyik ablakkávánk, mélyedésünk burkolva lesz? Hisz már itt számolni kell a burkoló anyag vastagságával. Kellemetlen, ha az ablakszárnyat nehezen tudjuk kinyitni, vagy alig marad hely a sarkoknak, mután csempézték a konyhai, fürdőszobai ablakkávát.

Milyen lesz majd a belső könyöklő, és a külső ablakpárkány?

Kérjünk segítséget a megfelelő külső és belső ablakpárkány kiválasztásához, lehet nem kerül még fel, de már ekkor tervezni kell vele. Egy jó szakember a külső és belső enteriőrbe illeszkedő megoldásokra javaslatot tud adni. Műanyag ablakhoz sem kell feltétlen műanyag párkányban gondolkodni.

Műanyag ablak beépítési fázis

Alapfeltétel, hogy az új ablak ismerje a vízszintest és függőlegest egyszerre. Az ablak álljon egyenesen a kerettel együtt a helyén, ne tekeredjen egyik irányba sem. Különben csüng, lejt, dől az ablak, nem egyforma a sarokpántokra jutó terhelés.

Az már csupán csak esztétikai probléma, ha a nyílászáró mind vízszintes mind függőlegesen jól áll, de nem párhuzamos az abalkkáva széleivel, hanem kissé ferdén van beépítve. Ezt nagyon kiadja ajtók esetében a járólap.

Bontás – régi ablak cseréje

Itt felmerül a kérdés, kívül vagy belül akarunk, tudunk inkább javítani, miután be lett építve az új ablakunk. Az ablakkávában lehetőség van „játszani” az ablakelhelyezéssel, így megoldható, hogy a nehezebben javítható homlokzati részen szinte ne is látszódjon az ablakcsere nyoma. Belül pedig akár takarólécekkel vagy kőművesmunkával lehet elfedni, javítani a nyomokat.

Itt kell azzal is tervezni, hogy a későbbiekben lesz-e szigetelés a házunkon, ha igen, milyen vastagságban? Ezen információk birtokában számoljuk az új ablakkáva mélységével, ami alapján már könnyen eldönthető hová essen az új ablakunk.

Hőhíd veszély beépítés során

Hőhíd az ablakkeret és az oldalfal között

A műanyag ablakokat miután rögzítik a falhoz, körbefújják purhabbal. Ez ragaszt, tömít és szigetel. Egészen addig, amíg a túlnyomott purhab kilógó részeit le nem vágják. Nem az a feladat, hogy milliméter pontossággal eltalálja a szakember, mennyire nyomja a purhab gombját, hanem az, hogy ne hagyjon szabadon vágott purhab felületeket – le kell zárni ezeket a részeket.

Hőhíd a redőnytoknál

Vakolható (szigetelés alá rejtett) redőnytok esetében mielőtt a tokot felszerelik, 2-5 cm közötti szigetelést – nikecellt – kell elhelyezni a redőnytok alá. Így kivédhető az ablak felső kávájánál a penészedés.

Külső ablakpárkány felszerelése

Szabad szemmel is többször látható, ha nincs meg a kellő lejtés az ablakpárkánynál. Pedig a külső ablakpárkány funkciója, hogy elvezesse a csapadékot az ablaktól – ne összegyűjtse. Gyakori probléma lehet, hogy túl sok purhab kerül a párkány alá, ami felnyomja. Ha a szakember, azt mondja, hogy még x órát-napot legyen a párkány lesúlyozva, akkor véletlen se vegyük le hamarabb a súlyt.

A fentebbi felsorolásokból kiderül, hogy sokszor elég a „józan paraszt észre” támaszkodva végiggondolni az ablak beépítés folyamatát: mekkora méret kellhet, hová kerüljön, és a legvégén hogyan lesz burkolva az ablakkáva.

Köszönjük, ha másokkal is megosztja ezeket a tudnivalókat!

Tanácsra, segítségre  van szüksége? Kérdés esetén keressen minket az alábbi telefonszámon:

Debrecenben ingyen helyszíni felmérést végzünk, hívjon most!
A környező településeken megbeszélés tárgyát képezi. Az kiszállási díj függ a várható rendelés nagyságától is. Amennyiben nálunk rendeli meg a műanyag nyílászáróit, akkor a kiszállási díjat jóváírjuk a végösszegben.