Műanyag ablak méretek

Cégünk jellemzően konkrét megrendelésekre gyárt nyílászárókat. Minden esetben a mi szakembereink veszik le a műanyag ablak méreteket, ami alapján a műanyag ablakot elkészítjük.

Így nincs jelentősége, hogy “szabvány” méretű ablakot szeretne vagy egyedi méretűre van szüksége, illetve az is lényegtelen hogy ablakcsere vagy új nyílászárók beépítéséről van szó.

 

Műanyag ablak méretek ablakcsere esetén

Társasházak esetében adott az ablakméret, a külső homlokzat megjelenésén változtatni nem lehet, így itt csak ugyanabba az ablakkávában tudunk új ablakok beépíteni. Ezek többnyire egyedi ablak méretek szoktak lenni.

Jellemzően panellakások ablakcseréje során beszélhetünk szabvány ablak méretekről.

Családi ház esetén van lehetőség a az ablakok méretével kicsit játszani egy ablakcsere esetén.  A régi ablak mérete, elhelyezkedése már behatárolja az új ablak méretét. Minimális mozgástér van az ablak méretének növelésére, ez nagyrészt az áthidalótól függ. Ha a korábban beépített áthidaló engedi, akkor kisebb falbontással lehet szélesebb ablakot betenni. Ha az ablakpárkány szintjét tudjuk csökkenteni, akkor szintén növelhető az ablakméret, akár a padló szintig is.

Új építés esetén szabadon dönthetünk az ablakmértekről (az építési előírások betartása mellett).

 

Tanácsok műanyag ablak méretek meghatározásához

Gyárthatóság, biztonság és költségek szempontjából

  • Általános szabály, hogy 3nm egy ablaktábla maximális mérete egyben – osztó nélkül, ha maradunk a 4mm-es üveg vastagságnál. E fölötti méret már belibbenhet, nem tud mereven tartani.
  • A műanyag ablak méretét befolyásolja az ablak alakja is – keskeny és magas ablak esetében ez nem tudja elérni a 3 nm-t sem.
  • 3 nm fölötti, nagyméretű fix ablakoknál 6 mm-es üveg használatával lehet kiváltani az osztókat. Így tudunk nagy panorámás ablakokat készíteni általában a nappalikra. Ekkor viszont számolni kell a 6mm-es üveg miatti felárral.

 

Komfort és kényelem szempontjából

Ekkor főleg azt gondoljuk végig, hogy a tervezett ablak mérete, hogyan néz ki nyitott állapotban!

Gyors példa, egy 150 cm széles szabványos ablak

  • ha egyszárnyú, akkor a szárny része kinyitva majd 140 cm-re belóg a szobába. Van erre elég hely?
  • ha kétszárnyú, akkor az osztó középen fényt vesz el, és meg kell barátkozni az osztó látványával is.
  • ha váltott szárnyú, akkor nincs középen osztó, kicsit nagyobb az üvegfelület az előzőhöz képest, de meg van osztva az ablak.

Utóbbi két esetben, viszont csak 70 cm-körüli ablakszárny lóg be a térbe a teljes nyitáskor.

Azt is végig kell gondolni, hogyan akarunk szellőztetni. Van elég hely az ablakszárny kinyitásához? Nem balesetveszélyes egy ekkora nyitott ablakszárny – kisgyerek esetében? Vagy elég csak bukóra nyitni?

Ha nem elég a bukón szellőztetés, de nem szeretnénk osztott ablakot, akkor köztes megoldás lehet a nyitáshatároló olló (vagy ablak kitámasztó) beszerelése. Ezt a szerkezetet a vasalathoz rögzítik, és szabályozza az ablakszárny nyitási méretét, de a bukó funkciónál lényegesen több levegőt enged be a helyiségbe és fixen tartja az ablakszárnyat.

Tanácsra, segítségre  van szüksége? Kérdés esetén keressen minket az alábbi telefonszámon:

Debrecenben ingyen helyszíni felmérést végzünk, hívjon most!
A környező településeken megbeszélés tárgyát képezi. Az kiszállási díj függ a várható rendelés nagyságától is. Amennyiben nálunk rendeli meg a műanyag nyílászáróit, akkor a kiszállási díjat jóváírjuk a végösszegben.