Műanyag ablak téliesítése

A rosszul záródó ablakokat sokkal hamarabb észrevesszük télen, amikor a hideg süvít be a nyílásokon. Bár tévhit, hogy a műanyag nyílászáró, műanyag ablak beállítását csak télen kell elvégezni. Inkább úgy fogalmaznék, hogy amikor kint hideg van, akkor feltűnőbb az ablak beállítás hiánya, így ilyenkor sürgőssé válik a műanyag ablak téliesítése.

Mikor szükséges a műanyag ablak téliesítése?

  • Huzat van, mozog a levegő.
    Ezt leginkább akkor érezni, ha az ablak mellett ülünk, vagy tovább tartózkodunk az ablak mellett. Látni, hogy libben a függöny, amikor elviekben semmi sincs nyitva.
  • Lötyögős az ablak.
    Zárt állapotban is van egy kis holtjátéka a műanyag ablaknak.

Hogyan kell a műanyag ablakot téliesíteni?

Ez házilag is elvégezhető egy kis odafigyeléssel. Két dolog kell a műanyag ablak téliesítéséhez csupán:

  • imbuszkulcs
  • némi műszaki érzék

Keressük meg a záródási pontokat – képünkkel segítünk bemutatni:

záródási pont - műanyag ablak

Ekkor pici mozdulattal a megfelelő irányba csavarjuk az imbusz kulcsot:

  • Általában elég egy negyedet, felet fordítani.
  • Ha befelé, a belső irányba mozdul a záródási pont, akkor fog szorosabban zárni az ajtónk, ekkor már nem fog járni a levegő. De tilos túl szorosra venni – hogy hol van ez a határ, azt az próbálgatva, tapasztalva tudjuk meghatározni.

Miután beazonosítottuk merre kell állítani a záródási pontokat, az összeset (felül – oldalt) egy irányba kell állítani, különben még nagyobb problémát csinálunk.

 

Ablak méret és vasalat függő hány darab záródási pont van. Normál méretű ablak esetében 3 darabot találunk – oldalanként egyet.

Terasz ajtó esetében oldalt akár 3 záródási ponttal is találkozhatunk, és itt is ugyanaz az eljárás: minden záródási pontot egy irányba igazítunk!

Figyeljünk rá, hogy télen kevésbé rugalmas, keményebb a gumitömítés. Ha túl állítjuk a záródási pontokat, nagyon keményen fog zárni a műanyag ablak, nehéz lesz bezárni a kilincset. Ekkor vegyünk vissza az állításból, mert ezzel a vasalatot tesszük tönkre!

Tanácsra, segítségre  van szüksége? Kérdés esetén keressen minket az alábbi telefonszámon:

Debrecenben ingyen helyszíni felmérést végzünk, hívjon most!
A környező településeken megbeszélés tárgyát képezi. Az kiszállási díj függ a várható rendelés nagyságától is. Amennyiben nálunk rendeli meg a műanyag nyílászáróit, akkor a kiszállási díjat jóváírjuk a végösszegben.