Mitől függ egy műanyag nyílászáró ára?

 

A piacon körülnézve eléggé eltérőek a műanyag nyílászárók árai. Nemcsak az árakban, a hozzájuk tartozó műszaki paraméterekben is vannak jelentős különbségek, így elég nehéz eldönteni általában melyik nyílászárót válasszuk, hogy jó ár/érték arányú terméket kapjunk. Lehetőleg olyat, ami hosszú évekig bírja karbantartás nélkül.

műanyag ablak ára

4 főbb összetevő befolyásolja jelentősen a műanyag nyílászárók árait

1. Profil

Legegyszerűbben úgy mondhatnánk, hogy ebből készül az ablak kerete. A műanyag profil gyártóktól ezt szálakban megvásárolják az ablak készítők, és a kívánt méretet elkészítik belőle. Jellemző paramétere a légkamrák száma. Ezen kívül szem előtt kell tartani a profil vastagság és légkamra arányokat, nehogy a légkamrák számának növelése a profil anyagvastagságának a rovására menjen.

Mit határoz meg a profil?

  • stabilitást – első és legfontosabb tulajdonsága egy nyílászárónak
  • hőáteresztő képesség – a külső és belső hőmérséklet minél jobban megmaradjon a saját hőmérsékletén
  • hőhíd – ablakcsere esetében ez az egyik legfőbb szempont, hogy a régi ablakok, ajtók során keletkező hőhíd megszűnjön
  • megjelenésében fehér színű, ami fóliázással módosítható
  • nem utolsó sorban a dizájn, ez adja meg a formavilágot

A profilok merevítésért az bennük található zártszelvény felelős. Horgonyzott zártszelvényből készülnek az erősebb tartást biztostó merevítések. Ehhez a sarokmerevítéssel tudunk még extra tartást adni.
Spectrum profil esetében a gyártői előírás 1,5 mm falvastagságú zártszelvény. A műanyag profil és a benne lévő merevítést 20 cm-ként rögzíteni kell, össze kell csavarozni.

Ne elégedjen meg az  után gyártott 0,75 mm-es vas merevítővel. Legyen 1,5 mm vastag, és horganyzott zártszelvény.

2. Üvegezés

Az üvegezés ára, az üveg rétegek számától, a üvegeket elválasztó távtartótól, és a kitöltésre szolgáló gáz mennyiségétől függ.

Leegyszerűsítve olcsóbbtól a drágábbig, magasabb hőátbocsátási tényezőtől (Ug) az alacsonyabbig így néz ki a sor az üvegrendre:

  • 4 + 12 + 4 = 20 mm kétrétegű üvegezés, 70mm széles profilba ajánlott, alu távtartó az üvegek között.
  • 4 + 12  12 + 4 = 36 mm háromrétegű üvegezés, 70mm széles profilba ajánlott, alu távtartó az üvegek között. Ha költséghatékonyan építkezünk, akkor ezzel a kombinációval már megfelelünk a 2018-ban hatályos műszaki előírásoknak.
  • 4 + 18 4 18 4 = 48 mm háromrétegű üvegezés, 86mm széles profilba ajánlott, alu távtartó az üvegek között.
  • 4 + 18 4 18 + 4 = 48 mm háromrétegű üvegezés, 86mm széles profilba ajánlott, műanyag távtartó az üvegek között.

(4 az üveg réteget jelenti, 4 mm vastagság)

(12 v. 18 távolság milliméterben az üvegek között, gázzal töltött terület)

Az utolsóként felsorolt üvegrend biztosítja a legjobb hő- és hangszigetelést.

+1 tipp Karesztől: Ha lenne „vigyázat, pénzlehúzás” rovatunk, akkor ott az írnánk, hogy előfordul, hogy a megrendelő 48 mm-es üvegrendet kér, és fizet, de a ténylegesen legyártott műanyag ablak csak 36 mm-es üvegrendet tartalmazza. Minden esetben ellenőrizze le a terméket beépítés előtt.

3. Vasalat

Röviden, ami körbefutja a műanyag ablakkeretet vagy ajtót, illetve ezeknek a tokon található ellenpárjai.
Ez biztosítja, hogy a nyílászárónk jól álljon a tokban (sarok pántok), könnyen és sokáig tudjuk nyitni – zárni – buktatni. A hibás működésgátló még nem mindenhol alapfelszereltség, pedig ezzel tudjuk megakadályozni, hogy egy nyitott állapotban lévő ablakszárnyat bukóra állítsunk véletlenül. Ablakok esetében ez nem nagy probléma, de egy gyakran nyitogatott erkélyajtónál már okoz problémát. Főleg ha vendég, vagy kisgyerek van a házba, aki nem tudja, hogy az erkélyajtónkat, igazából ablakként kell kezelni, ha a nyitásáról, csukásáról van szó.

4. Tömítés

A tömítések elsődleges célja a hőveszteség minimalizálása, a csapadék kint tartása. Ezen kívül védelmet nyújt az ablaknak, hirtelen becsapódáskor csökkenti az ütközés erejét. Fehér színű profilhoz szürke tömítés az alap kivitel, színezett profil esetén szürke vagy fekete színű tömítések közül választhat, ami jobban megfelel a dizájnhoz.

 

Némi odafigyeléssel, és egy kis háttérismerettel garantáltan ki tudja választani az Ön otthonához és anyagi lehetőségeihez legjobban passzoló nyílászárókat.

Tanácsra, segítségre  van szüksége? Kérdés esetén keressen minket az alábbi telefonszámon:

Debrecenben ingyen helyszíni felmérést végzünk, hívjon most!
A környező településeken megbeszélés tárgyát képezi. Az kiszállási díj függ a várható rendelés nagyságától is. Amennyiben nálunk rendeli meg a műanyag nyílászáróit, akkor a kiszállási díjat jóváírjuk a végösszegben.

u.i.: Köszönjük, ha megosztja a cikket.