Milyen redőnyt válasszak?

Akár építkezés, akár egy felújítás vagy ablakcsere során gyakori kérdés, milyen redőnyt válasszak? Míg ez csupán egy kis „részlete” az otthonunknak, mégis gyakran feladja a leckét. Mivel nem túl gyakran kell foglalkozni az árnyékolástechnika, vagy redőny témával egy átlagos háztartásban, ezért összeszedtük a fontosabb döntési pontokat, mit vegyen figyelembe a kiválasztás során.

Látszik a redőnytok vagy sem?

Új építésnél szinte szabadon választhatunk milyen árnyékolástechnikai eszköz mellett döntünk. Ablakok cseréjénél már sokkal kötöttebb a helyzet, kivéve ha a felújítás olyan méreteket ölt, hogy akár az ablakok fölötti áthidalókat is érinti.

Redőnyök beépítése

Újfajta megoldás az árnyékolástechnikában az áthidalóba épített redőnytok.

Kinézetre hasonló képet kaphatunk, ha kevésbé bonyolult és költséges megoldást válaszunk, a szigetelés alá rejtett redőnytok, vagyis a vakolható redőnytok beépítésével. Ekkor az ablak fölötti áthidalókat már ennek megfelelően kell behelyezni, vagy kellően vastag szigetelés esetén önmagában a szigetelés is el tudja takarni a redőnytokot. Az hogy mekkora redőnytokot kell „elrejteni”, mekkora lesz a redőny átmérője felcsavarva, azt két dolog is befolyásolja:

  • az ablak magassága, vagyis mekkora redőnyt kell felcsavarni majd benne,
  • illetve, hogy kérünk-e hozzá felhúzható szúnyoghálót.

A leggyakrabban előforduló beépítési mód továbbra is a külső redőnytokos beépítés.  Könnyű szervizelhetősége, és a többi megoldáshoz képest alacsonyabb bekerülési költsége miatt szokták ezt választani. Illetve gyakran csak ez az egyetlen megoldás jöhet szóba meglévő ablakok esetén, vagy akár új ablakok beépítésekor is. Míg családi házban lehetőség van a fentebb említett vakolható redőnytokos megoldást beépíteni, addig egy társasházban, panelban csak ez az egyetlen járható megoldás.

Milyen anyagból és milyen színű legyen a redőny?

Anyagát tekintve lehet alu vagy műanyag a redőny, de ez a döntésünk nagyban meghatározza az elérhető színeket, és a redőnyök mozgatását. Műanyag redőnyök csak fehér színben elérhetők, de alumínium redőnyök esetében a teljes RAL színskála (amilyen színt csak szeretne) és néhány faerezetes kivitel is szóba jöhet.

Viszont ha motoros mozgatást választana, akkor is alu redőny a megoldási lehetőség.

Árukat tekintve a következő a sorrend:

  • műanyag redőny (fehér)
  • fehér színű alu redőny
  • színezett alu redőny

Szúnyoghálót is tenne az ablakára?

Utolsó simításnak tűnik, mégis megannyi kérdést felvet:

Fix keretes szúnyogháló az egyik legköltséghatékonyabb megoldás. Jó dolog benne, hogy télire könnyen lepattintható, bár kérdés hol tároljuk ha levesszük?

Mobil szúnyogháló már megoldja a téli tárolás és porrongy kirázásának problémáját, mivel saját tokjába feltekeredik. Utólag is könnyen szerelhető. Egyaránt szereljük redőny nélküli ablakokra, vagy akár meglévő redőny esetén is megoldás. Ekkor egy keskeny tokot fogatunk fel a redőnytok alsó részéhez, melybe a szúnyogháló fel tud csavarodni. Ekkor természetesen újabb sín is felszerelésre kerül, melyben a szúnyogháló tud mozogni.

mobil szúnyogháló

Karesz ajánlása a kombinált redőny és szúnyogháló. Esztétikus és praktikus megoldás. Egy tokban, a redőny tokban kényelmesen megfér a redőny és a szúnyogháló egymás mellett, és egy osztott sínben könnyedén mozgatható mindkettő egymástól függetlenül.

Erkély/terasz ajtó + redőny + szúnyogháló kombináció egy bonyolultabb eset, ami megér egy külön cikket. (hamarosan az oldalon).

Tanácsra, segítségre  van szüksége? Kérdés esetén keressen minket az alábbi telefonszámon:

Debrecenben ingyen helyszíni felmérést végzünk, hívjon most!
A környező településeken megbeszélés tárgyát képezi. Az kiszállási díj függ a várható rendelés nagyságától is. Amennyiben nálunk rendeli meg a műanyag nyílászáróit, akkor a kiszállási díjat jóváírjuk a végösszegben.