Ablakcsere télen

Az igazi kérdés nem az, hogy lehet-e ablakot cserélni télen, hanem az: Hogyan kell okosan ablakot cserélni télen?

ablakcsere telen-teli erdoMi a valós akadálya? Miért él ez a kép a fejünkben, hogy a téli időszak nem alkalmas ablakbeépítésre vagy ablakcserére? Talán, a régi hideg telek miatt, vagy azért, mert ablakcsere estén akkor napokig nyitott a ház?

Ez utóbbi „nyitott a ház” problémát nézzük meg alaposabban:

Mikor lesz több a fűtés számlánk?
Ha új ablakokat építünk be, és emiatt 3 órahosszáig nyitva van egy, maximum két helyiség ablaka?
Vagy, ha egész télen a huzatos, rosszul szigetelő ablakokon ömlik be a hideg?

Nyilvánvaló, hogy pár óra kényszer szellőztetés nem dobja meg nagyon a fűtésszámlát, míg a régi, rosszul szigetelt ablakokon alattomosan jön befelé a hideg, és a komfortérzetünket is alaposan rontja.

 

Nézzük milyen lépései vannak az ablakcserének télen:

Nem egyszerre bontjuk ki az összes cserélendő ablakot!

 • Első lépésként kiveszünk egy régi ablakot,
 • a helyére betesszük az új műanyag ablakot, pontosabban csak az ablak keretét. Ez magában foglalja a rögzítést, csavarozást, majd jön a purhab, amivel tömítjük a rést az új ablak és az ablakkáva között, fixáljuk a műanyag ablakot.
  Aztán a purhabot hagyjuk száradni 2 órát! Az ablak szárnyat pedig biztonságos helyen tároljuk,
 • majd megyünk a következő szobába. Itt kiveszünk még egy régi ablakot, behelyezzük az új, műanyag ablak keretét, rögzítés, purhab használat.

Most 2 szobában van nyitva az ablak, kb. 2 órája az első szobában, és egy órája a második szobában!

 • Ekkor visszamegyünk az első szobába, ahol már megszáradt a purhab, így feltehetjük az ablak szárnyat, bírni fogja, nem fog elmozdulni a helyéről. Ezt az ablakot be is csukjuk, itt már nem lesz több kényszerű szellőztetés.
  Az első szoba készen van 2-2,5 óra alatt! Helyiségenként ennyi ideig van nyitva az ablak amikor ablakcsere van télen.
 • Miután az első új műanyag ablakot zárhatóvá varázsoltuk, mehetünk bontani a harmadik helység régi ablakait. (ekkor még valószínűleg nem telt le a 2 óra száradási idő a másodjára beépített ablak estében). Betesszük a harmadik ablak keretet a helyére.

Még csak 3 órája van nyitott ablak, de egyszerre maximum kettő szobában.

 • Visszatérünk a második szobába, ahol felkerül helyére az új műanyag ablak szárnya is, lehet bezárni. És kint marad a hideg idő, egész télre már.
 • Legvégül befejezzük (példánkban) a harmadik szobát. A purhab száradása után ott is felkerülnek az új műanyag ablakra az ablakszárnyak.

Társasházi lakásokra, panel lakásokra, családi házakra egyaránt érvényes ez a munkamenet.

Kb. 5 óra kényszerű szellőztetéssel bekerültek az új műanyag ablakok a helyére! Belefér ennyi levegőztetés télen is egy lakásba, házba? Amelynek a végén korszerű, szigetelt ablakok kerülnek, a régi becsukva is szellőztető ablaki helyére?

Az általunk gyártott és beépített műanyag ablakokról itt olvashat bővebben.

Ablakcsere télen – befejező lépések

A külső és belső javításokat már kis szellőztetés alatt el lehet végezni, illetve ha takaróléceket használunk, és az ablakkáva külső részére illesztjük az új műanyag ablakot, akkor ott jellemzően nincs szükség kőműves utómunkálatokra.

Téli ablakcsere elengedhetetlen kelléke – Téli purhab

A téli purhab -10 C fokig használható a gyártói ajánlás alapján. Téli időben csakis ezzel szabad ablakot beépíteni, így ugyanazt a végeredményt kapja, amit egy sima „nyári” ablakbeépítés során is nyújtani tudunk.
Érdemes átgondolni, mérlegelni kell, hogy csak az időjárás, az évszak miatt, belemenjen-e még egy télbe a rossz ablakaival, amikor a technológia már adott a téli ablakbeépítéshez.

 

Téli ablakcsere, ablakbeépítés révén lehetséges az építőipari kivitelezési munkálatok meghosszabítása

Építkezünk, felújítunk – ütemterv alapján… Mindenki igyekszik a kültéri munkák nagy részét a tavasztól őszig tartó időszakra beütemezni.

Ám be kell látnunk, hogy ez igen bekorlátozza egy felújítás vagy építkezés kivitelezési idejét. És akkor még nem is beszéltünk az állandó csúszásokról az eredeti ütemterhez képest: mert azt ígérte a mester, hogy jön hétfőn (de csúszott az előző munkáival), nem várt problémák léptek fel valamelyik kivitelezési szakaszban, elfogyott a pontosan kiszámolt építőanyag, nem jó a megrendelt termék… Jó lenne néhány extra hónap, hogy mégis haladjon az építkezés, felújítás.

Itt van erre a mostani enyhe tél! Télen, amikor nincsenek mínuszok, a legtöbb kültéri építőipari munka elvégezhető. Lehetséges az ablakcsere télen, és az új ablakok beépítésének sincs akadálya a téli hónapokban.

Tanácsra, segítségre  van szüksége? Kérdés esetén keressen minket az alábbi telefonszámon:

Debrecenben ingyen helyszíni felmérést végzünk, hívjon most!
A környező településeken megbeszélés tárgyát képezi. Az kiszállási díj függ a várható rendelés nagyságától is. Amennyiben nálunk rendeli meg a műanyag nyílászáróit, akkor a kiszállási díjat jóváírjuk a végösszegben.