4 rétegű ablak

 

Mit is jelent pontosan a 4 rétegű ablak? Ez 4 rétegű üvegezést, vagyis 4 darab ablaküveg jelent egy ablakkereten belül. Az üveglapok távtartóval elválasztott légrésébe argongáz kerül, mely a hőszigetelést fokozza a sima rétegezett üvegekhez képest.

Ez mostanában került be a köztudatba, de még jelentősen prémium kategória az ára miatt. Egyik kolléga konkrétan horrornak titulálta az árát.

Egyelőre igen csekély az igény egy 4 rétegű ablak “tudására”, amikor a  műanyag ablak rendelések nagyobb része még mindig a 2 rétegű üveggel készül, és a passzív házak követelményeinek is eleget tesz egy “normál” 48 mm széleségű – 3 rétegű üveggel elkészült műanyag ablak 86 mm-es profilban.

4 rétegű ablak olyan mint az űrtechnológia

Hogyan épül fel a 4 rétegű ablak?

4 rétegű üvegezés esetén 58 – 64 mm széles “üvegről” beszélünk, ekkor a 4mm vastag üveg és a közte elhelyezkedő alu vagy műanyag távtartók elrendezése a következő lehet:

  • 58 mm esetén: 4 – 14 – 4 – 14 – 4 – 14 – 4
  • 64 mm esetén: 4 – 18 – 4 – 18 – 4 – 18 – 4

 

Minél vastagabb ez az összeállítás, annál több argongáz jut az üvegek közötti részekbe, ami 14-18 mm között van,  így összességében kisebb az üveg hőátadási tényezője(Ug), jobban hőszigetel.

 

Milyen profillal lehet 4 rétegű ablakot készíteni?

Az az üvegek vastagságából látható, hogy a mostani forgalomban lévő profilok nagy részével nem kompatibilis, egyszerűen nem fér bele 4 réteg üveg.

Spectrum Prestige 86 mm széles profilba bele tudjuk építeni az 58 mm-es változatot, de itt nagyon kell már a súlyra figyelni.

 

Összességében elmondható, hogy mivel kicsi még a kereslet a 4 rétegű üvegezés iránt, ezért az ablaküveg gyártók sem álltak még be erre az új technológiára.

Amit változik a piaci igény, frissítjük a cikket:)

Nézze meg addig a 3 rétegű ablakról szóló cikkünket!