3 rétegű üveg

Mit is jelent pontosan ez, hogy 3 rétegű üveg? Ez 3 réteg üvegezést, vagyis 3 darab üveglapot jelent egy ablakkereten belül. 

Néhány éve terjedt el szélesebb körben a 3 rétegű üveg, a műanyag ablak rendelések nagyobb része még mindig a 2 rétegű üveggel készül.

3 rétegű üveg

 

Hogyan épül fel egy 3 rétegű üveg?

3 rétegű üvegezés esetén 40 – 48 mm széles “üvegről” beszélünk, ekkor a 4 mm vastag üveg és a közte elhelyezkedő alu vagy műanyag távtartók elrendezése a következő lehet:

  • 40 mm esetén: 4 – 14 – 4 – 14 – 4
  • 48 mm esetén: 4 – 18 – 4 – 18 – 4

A távtartó méretéből adódó légrést (14-18 mm) feltöltik valamilyen gázzal – jellemzően argonnal – a jobb hőszigetelő hatás érdekében.

Minél vastagabb ez az összeállítás, annál több argongáz jut az üvegek közötti részekbe,  így összességében kisebb az üveg hőátadási tényezője(Ug), nagyobb a hőszigetelő képessége. Vagyis egy 48 mm széles “üvegezéssel” alacsonyabb fűtésszámlát lehet elérni a 40 mm széles üvegezéshez képest.

 

Milyen házakba, lakásokba javasolt 3 rétegű üveggel készült műanyag ablakokat?

2018-tól már az új építésű lakó ingatlanokba kötelező a 3 rétegű üveg, új építésű családi házakba és új társasházakba is csak ilyet lehet beépíteni.

Ha a panelház szigetelt, vagy szigetelik a közeljövőben, akkor javasolt a 3 rétegű üveg.
Ugyanez igaz a régebbi építésű társasházakra is, ha szigetelni fogják, akkor oda is 3 rétegű üveg kerüljön.

Passzív házak és energiatakarékos otthonok esetén szintén alap előírás a 3 rétegű üveg. Itt érdemes a vastagabb üvegréteget választani, így kicsi plusz anyagi befektetéssel nagyobb hőszigetelő képességet kapunk.

 

Milyen profilokba lehet 3 rétegű üveget betenni?

Az általunk gyártott műanyag ablakok Spectrum 6 légkamrás profilból készülnek.

Spectrum Premium 70 mm szélességű profilból készült műanyag ablakok maximális “üvegezése” a 40 mm-es összetétel. Ennél vékonyabbat is lehet beletenni, de ott már olyan kevés argongáz van az üvegek között, hogy nem javasoljuk.

Spectrum Prestige 86 mm profilból viszont kényelmesen elbírja a 48 mm széles “üvegezést”. Ez már egy jobb hőszigetelő képességekkel rendelkező típus: a szélesebb profil is jobb tulajdonságokkal bír, illetve a megnövekedett (+4 mm) távtartó mérte kapcsán több argongáz töltet jut az üvegek közötti résekbe.

Amikor nem mindegy a 3 rétegű üveg vastagsága

Nemrég egy pályázatot nyert házba 44 mm-t meg kellett haladni az üveg vastagságnak, nem elégedtek meg egy „sima” 3 rétegű üveggel. Ekkor is 4 mm vastagságú üveget használtunk, de az üvegek között elhelyezett távtartóból a 16 mm-es méretet építettük be, igy több lett az argongáz töltet a 40 mm-es rétegrendhez képest. A 44 mm-es vastagság jobb hőszigetelő értékekkel bír, mint az alapesetben használt 40 mm széles üvegezés.

A felsorolt előnyök mellett van néhány dolog, amivel jó ha tisztában vagyunk a végső döntés előtt, ha 3 rétegű ablak beépítésen gondolkodunk. Egyik hátránya a 3 rétegű üvegnek a súlya például. 

Tanácsra, segítségre  van szüksége? Kérdés esetén keressen minket az alábbi telefonszámon:

Debrecenben ingyen helyszíni felmérést végzünk, hívjon most!
A környező településeken megbeszélés tárgyát képezi. Az kiszállási díj függ a várható rendelés nagyságától is. Amennyiben nálunk rendeli meg a műanyag nyílászáróit, akkor a kiszállási díjat jóváírjuk a végösszegben.