3 rétegű ablak

Mit is jelent pontosan ez, hogy 3 rétegű ablak? Ablakos nyelven ez 3 rétegű üvegezést, vagyis 3 darab ablaküveg jelent egy ablakkereten belül, melyek távtartóval vannak egymástól elválasztva.

Néhány éve terjedt el szélesebb körben ez a típus, de műanyag ablak rendelések nagyobb része még mindig a 2 rétegű üveggel készül.

Lényegesen jobb hő és hangszigetelő képességgel rendelkeznek mint a 2 rétegű üveggel ellátott társaik, nézzük miért:

Spectrum Prestige 86 mm műanyag ablak 3 réteg üveg

Hogyan épül fel a 3 rétegű ablak?

3 rétegű üvegezés esetén 40 mm és 48 mm széles “üvegről” beszélünk, ekkor az üveg – ami 4 mm vastag normál esetben – és a közte elhelyezkedő alu vagy műanyag távtartók elrendezése a következő. (4 mm – üveg vastagság; 14 vagy 18 mm távtartó vastagság)

  • 40 mm: 4 – 14 – 4 – 14 – 4
  • 48 mm: 4 – 18 – 4 – 18 – 4

Minél vastagabb ez az összeállítás, annál kisebb az üveg hőátadási tényezője(Ug), mert több hely van az üveglapok között – több argongáz jut egy 48 mm széles “üvegezéssel” készült műanyag ablakba, mint egy 40 mm-es társába.
Alacsonyabb hőátadási tényező jobb hőszigetelő képességet jelent, az pedig alacsonyabb fűtésszámlát.

Távtartókból az alumínium az sztenderd változat, a műanyag távtartó a további hőszigetelési képességet hivatott biztosítani, mivel szinte alig vezeti át a hőt a rétegek között (szemben az alu távtartóval). Ezért hívják a műanyag távtartót meleg peremes szigetelésnek is. Ezt külön kérnie kell az ablakosától, amennyiben ilyen változatot szeretne. 

Milyen házakba, lakásokba javasolt 3 rétegű ablak?

2018-tól már az új építésű lakó ingatlanokba kötelező a 3 rétegű ablak, vagyis új építésű családi házakba és új társasházakba is csak 3 rétegű üveget lehet beépíteni.

  • Ha a panelház szigetelt, vagy szigetelik a közeljövőben, akkor javasolt a 3 rétegű ablak.
  • Ugyanez igaz a régebbi építésű társasházakra is.
  • Passzív házak és energiatakarékos otthonok esetén szintén alap előírás a 3 rétegű üvegezés.

 

Milyen profilokkal készíthetünk 3 rétegű ablakot?

Az általunk gyártott műanyag ablakok Spectrum 6 légkamrás profilból készülnek.

  • Spectrum Premium 70 mm profilból készült műanyag ablakok maximális üveg vastagsága a 40 mm-es összetétel.
  • Spectrum Prestige 86 mm profilból viszont kényelmesen elbírja a 48 mm széles “üvegezést”. A 86 mm széles profil kb. 30%-os plusz költséget jelent a 70 mm-es profil árához képest.

 

Nem mindegy milyen a 3 rétegű ablak

Nemrég egy pályázatot nyert házba 44 mm-t meg kellett haladni a 3 rétegű üveg vastagságnak, ez volt az előírás. Ekkor is 4 mm vastagságú üveget használtunk, de az üvegek között elhelyezett távtartóból a 16 mm-es méretet építettük be, így több lett az argongáz töltet a 40 mm-es rétegrendhez képest. A 44 mm-es vastagság még jobb hőszigetelő értékekkel bír.

 

A 3 rétegű ablak felsorolt előnyei mellett van néhány dolog, amivel jó ha tisztában vagyunk a végső döntés előtt, ha ilyen üvegezéssel tervezzünk műanyag ablak beépíteni. A hátrányokról, mint például a megnövekedett súly, itt olvashat!

 

Tanácsra, segítségre  van szüksége? Kérdés esetén keressen minket az alábbi telefonszámon:

Debrecenben ingyen helyszíni felmérést végzünk, hívjon most!
A környező településeken megbeszélés tárgyát képezi. Az kiszállási díj függ a várható rendelés nagyságától is. Amennyiben nálunk rendeli meg a műanyag nyílászáróit, akkor a kiszállási díjat jóváírjuk a végösszegben.