3 rétegű ablak hátrányai

 

A számos előnye mellett – kitűnő hő és hangszigetelő, könnyen karbantartható – ebben a cikkben bemutatjuk a 3 rétegű ablak hátrányait is. Mert van ilyen oldala is. És jó tudni róluk, mivel így felelősen el tudjuk dönteni, milyen  paraméterekkel ellátott műanyag ablakot válasszunk.

Már csak azért is szokatlan ez a felvetés, hogy bármi hátránya lehet a 3 rétegű műanyag ablaknak, mert 2018 év elejétől kötelező műszaki előírás, hogy csak ezt a típust lehet beépíteni az új lakás vagy családi házak építés során.

Nézzük melyek konkrétan a 3 rétegű ablak hátrányai

Kevesebb fény a 3 rétegű ablak esetén

A három üvegtábla kevesebb fényt enged át! Ez tény. Viszont gyakorlati tapasztalataink alapján, a fényveszteség nem igazán érzékelhető. (szerk.: 3 rétegű ablak előtt ülök, nincs összehasonlítási alapom itt egy 2 rétegű üveggel, de sohasem éreztem, hogy az üvegek lefogják a fényt…)

Nagyobb súly

Nagyobb súlyú lesz egy 3 rétegű üvegezéssel készült műanyagablak, mivel az üvegfelületek 50%-kal megnövekedtek. Ezt el kell bírni a vasalatnak. A gyártó által ajánlott vasalattal nincs probléma, után gyártott társaik esetében hamar  csünghet, rosszul zárhat egy-egy ablakszárny.

1 nm üveg súlya:

  • 2 réteg üveg esetén: 20 kg
  • 3 réteg üveg esetén: 30 kg

és ez még csak az üveg súlya, ehhez jön még a profil és a vasalat tömege!

3 rétegű ablak üveg súlya

Ezt úgy tudjuk még kiküszöbölni, hogy megosztjuk az ablakot, a nyíló és a fix részeket is.

Hogyan lehet megosztani az ablak felületeket?

Nyíló esetében 150×150 a maximális méret amit egyben még legyártunk, de ha a lehetőség van rá, már ezt a méretet is javasoljuk megosztani.
Fix üvegtábla esetében határolókat teszünk, vagy statikai sorolókat építünk be, az össz tábla nagyságától függően.

Nyilvánvalóan jóval kevesebb a 3 rétegű ablak hátránya, mint az előnye.

Kiemelnék még egy lényeges dolgot a 3 rétegű ablakkal kapcsolatban:

Szükség van 3 rétegű üvegezésre? – Ha igen, akkor ne gondolkodjunk rajta! Viszont ha a falazat hőtechnikai tulajdonságai nem indokolják, akkor teljesen felesleges a 3 rétegű üvegre költeni, plusz kiadás, ami nem tud megtérülni.

Itt már írtunk bővebben a 3 rétegű ablakról.

Tanácsra, segítségre  van szüksége? Kérdés esetén keressen minket az alábbi telefonszámon:

Debrecenben ingyen helyszíni felmérést végzünk, hívjon most!
A környező településeken megbeszélés tárgyát képezi. Az kiszállási díj függ a várható rendelés nagyságától is. Amennyiben nálunk rendeli meg a műanyag nyílászáróit, akkor a kiszállási díjat jóváírjuk a végösszegben.