Műanyag ablak [gyakorlati tervező]

 

Ebben a leírásban közel 10 év ablakos tapasztalatát próbálom belesűríteni – mire figyeljen amikor műanyag ablak beépítése vagy ablakcsere előtt áll.

 

Mikor hasznosak ezek az információk?

Ha az alábbiak kapcsán többet szeretne tudni a műanyag ablakokról:

 • családi ház építése
 • új építésű társasház vásárlása
 • ablakcsere családi házban
 • ablakcsere társasházban

műanyag ablak

 

 1. Nagyon sok múlik a lakás, -háztervezésen!

De nem csak a tervezőnek kell tervezni, hanem a leendő tulajdonosoknak is.

Már a tervezés szakaszában jó tudni, mit hová fog tenni az új otthonában, átalakításra is ez vonatkozik.
Ha körvonalazódnak az elképzelések már egy tervvel a kezükben is várom Önöket egy megbeszélésre, egy előzetes felmérésre.

Hol lesznek a bútorok?

Vegye figyelembe kik lakják majd a házat, lakást!

 

Mi függ a tervezéstől?

A műanyag ablakok mérete, és az ablakok elhelyezése helységenként.

 

Az alábbiakban helységenként sorolom fel a leggyakoribb kérdéseket és a gyakori problémákat.

 

Műanyag ablak – Konyha

Ha konyhapult lesz az ablak alatt – mekkora legyen a parapet magasság, vagyis hol kezdődjön az ablak: pulttal egy szintben vagy feljebb? Ha egy szintben kezdődik minden egyes ablak nyitáskor el kell pakolni a pultról a szellőztetéshez, vagy csak bukóra tudja kinyitni.
Vagy választhatja a mostanában divatos fekvő ablakot is, ami az alsó és felső konyhaszekrény között fut végig, de jellemzően csak buktatni lehet a súlya, és a nyitási helyhiány miatt.

 

Műanyag ablak –Teraszajtó

Sokszor kérnek a konyha – étkezőből kijáratot a teraszra. A teraszajtó hagyományos ajtó legyen, vagy “ablak-ajtó”? Utóbbi esetben lehet buktatni és nyitni is. Vagy esetleg egy modern műszaki megoldásban gondolkodik, ahol a teraszajtót lehet tolni és buktatni is. Ez jóval költségesebb vasalatot igényel, mint a sima nyíló teraszajtó, de cserébe nem foglal el sokat a térből, mikor kinyitják az ajtót.

 

Műanyag ablak – Szobák, nappali

Az ablakok helyzete nagyban befolyásolja bútorozhatóságot. Kell még hely egy szekrénynek a falon az ablakig vagy sem? A fal közepére tegyük az ablakot vagy szélre? Ha egyik szélre van téve a műanyag ablak, akkor falig nyitható az ablakszárny, és ott talán nem zavar, nem okoz balesetet. A szoba közepén nyitott ablakszárny veszélyforrás a rohangáló gyerekeknek. Ilyen esetben csak buktatni lehet vagy ablakkitámasztót beszerelni. A kitámasztó nagyobb nyitási lehetősége ad, mint a buktatás, miközben fixen is tart.

Trendi manapság földig érő műanyag ablakot választani a szobákba és a nappaliba egyaránt. De ezek fixek, vagy nyithatóak lesznek? Emeleti lakásba, vagy földszintes családi házba kerülnek ezek a műanyag ablakok? Kell esetleg hozzá rács a külső homlokzatra, ha nyitható lesz a műanyag ablak?
Mekkora üvegtáblát szeretne egybefüggően a nappaliba? Az egybe kezelhető felületek normál üvegezés mellett maximum 3 nm! Ez után vagy vastagabb üveget kell beletenni, vagy meg kell osztani az ablaktáblát.

 

Műanyag ablak – Fürdőszoba, WC

Belátnak vagy nem? Lehet fóliázott üveget is választani, és akkor nem kell lemondani a természetes fényről itt sem.
A kinyitott ablakszárny nem fog beleütközni semmibe sem? Ne legyen polc vagy zuhanykabin az útban.

 

Műanyag ablak – Előszoba

Tele bejárati ajtót terveznek, vagy üvegeset? Legyen felül és esetleg oldalt világító ablak? Sokkal napfényesebb lehet így az előtér, akár plusz ablak nélkül is. A bejárati ajtó üvege általában nem látszik át, kivéve ha másképpen kérik.
Egy ízlésesen megválasztott dekorüveg az egész előszoba jellegét megadhatja.

 

A praktikum és a biztonság legyen az első helyen amikor műanyag ablak elhelyezkedés és méretről döntenek: természetes fény, szellőztetési lehetőség, belógó ablakszárny méretek nyitáskor, tisztíthatóság.

 

 1. Milyen legyen a homlokzat, a ház külső megjelenése?

 

A műanyag ablakok méretén és színén kívül az ablakok elhelyezkedés, az ablakpárkányok mérete és stílusa is befolyásolja a külső megjelenést

 • Szükség van árnyékolásra?
 • Redőnyt szeretne?
 • Rejtett tokos redőnnyel tervez, vagy nem probléma, ha látszik a redőnytok?

Felújításnál nem mindig van lehetőség a meglévő ablaknyílás fölé betenni redőnytokot, mert az áthidaló nem engedi. Ekkor már eleve toktoldóval kell tervezni az ablakot, és toktoldóra kerül rá a redőnytok kívülről. Ebben az esetben mindig látszik a redőnytok, és egy redőnytoknyi szélességet le kell számítani ilyenkor az ablakból. Kisebb lesz maga az ablak és a üvegfelületek.

Egy külön cikkben már összeszedtük a redőny választásának szempontjait.

 • Milyen színű legyen a redőny? És milyen színű legyen a redőnytok, ha látszik?
 • Szükség lesz szúnyoghálóra is? Fix keretes vagy mobil szúnyogháló lenne a jobb választás?
 • Milyen színű legyen a műanyag ablak?

Alapszín a fehér műanyag ablakok esetében, és felár ellenében lehet színes felületet kérni. Nem muszáj a külső és belső oldalnak megegyezni! Nyugodtan lehet a belső oldalak színét a belső enteriőrhöz tervezni.

 

Új ablak beépítésekor és ablakcsere esetén is – ha az felújítással is együtt jár- akkor figyelembe kell venni, hogy terveznek-e szigetelést, és hány centi vastagat a külső homlokzatra. Amennyiben tervben van, akkor lehet a külső homlokzathoz igazítani az új műanyag ablakot, és majd a külső szigetelés vastagsága adja a külső kávát, oldalra nem kell befordulni a szigeteléssel, ezért oldalra nem kell toktoldó.

 

 1. Milyen legyen a belső design?

 

A tervezés – méretezés és az ablakok elhelyezése után a színük és az ablakpárkány mérete, és anyag adja meg a hangulatot.
Mint az előbb is utaltam rá, nem muszáj, hogy egyforma legyen a műanyag ablak színe kívül és belül.

 

Az ablakkáván belüli igazítás hatással van a külső és belső ablakpárkányok méretére is. Lehetőség van akár kis beülős kuckót is kialakítani a belső ablakpárkányon.

 1. Milyen hőszigetelő képességgel kell bírjon az ablak?

Legegyszerűbb válasz: olyan legyen az ablak hőszigetelő képessége, mint az épület többi része: falak, födém.

Ma leggyakrabban még mindig a 2 illetve 3 rétegű ablakokat rendelik. Viszont új építés során már nem mi döntünk a rétegek számáról, ott előírás a 3 rétegű üvegezés.

 1. Az építkezés melyik fázisában kell beépíteni a műanyag ablakokat?

 

A műanyag ablakokat akkor építsük be, amikor már kész a tető, de még nincs meg a külső és belső vakolás.
Így a vakolat eltünteti az ablak rögzítéskor használt purhabot is, és nincs szükség takarólécekre sem.

Köztes megoldásként, ha késik az ablak beépítés és haladni kell az építkezéssel, felújítással, akkor szokták megcsinálni a vakolást az ablakkáva kivételével.

Vakolás és festés előtt a műanyag ablakot le kell takarni nejlonnal, és festőszalaggal körberagasztani. 

 

 1. Milyen hibák fordulhatnak elő a műanyag ablak beépítésekor?

 

A műanyag ablak beépítése során mindig a függőleges és vízszintest kell irányadónak tekinteni és nem a falhoz kell igazítani, mert a kőművesek nem mindig 100%-osan dolgoznak.
A pontatlanul berakott nyílászáró esztétikailag sem szép, és az élettartamot is rövidítheti.

Sokszor, sok időt töltenek el a megrendelők a profilok kiválasztásával, a különböző értékek hasonlításával. De nem csak itt kell keresni a hosszú élettartam titkát!

Persze legyen jó minőségű a profil és a vasalat is. De még fontosabb, hogy minden esetben betartsák a gyári előírásokat: ne használjanak utángyártott vasalatot, és mindenhol legyen rögzítés, merevítés, ahol kötelező – egy műanyag ablak legyártása során.

Kardinális kérdés a műanyag ablak élettartamát tekintve a beépítés pontossága és szakszerűsége – ami még a gyártás előtt, a pontos felméréstől, méretek meghatározásától  indul.
Jól legyen szintezve, szigetelve, és a redőnnyel együtt és praktikusan és könnyen működjön.  

Egy rosszul beépített, vagy elméretezett ablak (pl.: túl nagy ablakszárny miatt nagy sarokterhelés)  a használat közben jobban amortizálódik, mint átlagos, jó minőségű anyagból készült társai.

Miután tudja mire figyeljen a tervezésekor, érdemes jobban megismerkedni a műanyag ablak műszaki paramétereivel.

Tanácsra, segítségre  van szüksége? Kérdés esetén keressen minket az alábbi telefonszámon:

Debrecenben ingyen helyszíni felmérést végzünk, hívjon most!
A környező településeken megbeszélés tárgyát képezi. Az kiszállási díj függ a várható rendelés nagyságától is. Amennyiben nálunk rendeli meg a műanyag nyílászáróit, akkor a kiszállási díjat jóváírjuk a végösszegben.